Tradycyjne potrawy w Zamościu
Poznaj smaki regionalnej kuchni! Spróbuj smaku zamojskich pasztecików, placków oraz zupy cebulowej! Jesteśmy przekonani, że pokochasz te smaki.
Nasze miasto słynie nie tylko z pięknej architektury, ale także z wyjątkowej kuchni. Warto poznać kulinarną tradycję naszego regionu. Dużą popularnością w naszych stronach cieszą się zamojskie paszteciki. To wyjątkowe danie, które można znaleźć w wielu cukierniach i małych restauracjach w Zamościu. Zamojski pasztecik to mały placek wykonany z kruchego ciasta. Ciasto wypełnione jest mięsem drobiowym lub wieprzowym oraz warzywami. Paszteciki są pieczone, aż staną się chrupiące. Zazwyczaj podawane są jako danie główne lub przekąska.
Kolejne danie w Zamościu to placki po zamojsku. To prawdziwy symbol Zamościa! Jest to danie mięsne. Innymi słowy to kotlet schabowy, który jest podsmażany z przyprawami i cebulą. Podaje się go z kaszą, ziemniakami, surówką z kiszonej kapusty. Te danie z pewnością uraczy niejednego kulinarnego smakosza!
Na uwagę zasługuje również zamojska zupa cebulowa. Jest to aromatyczna zupa, która uznawana jest za jeden z ulubionych przysmaków mieszkańców Zamościa. Zamojska zupa cebulowa jest gotowana na wywarze warzywnym i ma odpowiedni smak cebuli. Podaje się ją z grzankami lub serem topionym, co dodatkowy smak i chrupkość. Warto również posmakować zamojskich pierogów oraz makowca.