Podsumowanie finału konkursu kulinarnego "Kobieta Przedsiębiorcza" w Urszulinie
Ostatnią niedzielę zdominowało wydarzenie kulinarne odbywające się w Urszulinie, w powiecie włodawskim. Był to wielki finał konkursu kulinarnego pod nazwą „Kobieta Przedsiębiorcza”, zorganizowanego dla reprezentantek Kół Gospodyń Wiejskich (KGW) oraz różnych stowarzyszeń zaangażowanych w rozwijanie lokalnych społeczności wiejskich.
Z ogólnopolskiego etapu konkursu do finału awansowało 60 grup: stowarzyszeń i kół gospodyń wiejskich, które pochodziły z terenu województwa lubelskiego. Podczas uroczystego wręczenia nagród podium zwycięzców zdobyły:
Koło Gospodyń Wiejskich Godziszowianki z Godziszowa Trzeciego (powiat janowski) za potrawę – kaczkę z jabłkami,
Koło Gospodyń Wiejskich z Cycowa (powiat łęczyński), które przyrządziło bryzol z jelenia,
Oraz Koło Gospodyń Wiejskich Malwianki z Kocka (powiat lubartowski) – za szynkę gotowaną na sianie.
W trakcie ceremonii rozdania nagród, jury postanowiło również przyznać pięć specjalnych wyróżnień.
Jednym z unikalnych aspektów tegorocznej edycji konkursu była konieczność przygotowania dania oparte na przynajmniej 25-letniej recepturze, ściśle powiązanej z regionem Lubelszczyzny. Finalistki musiały także zaprezentować swoje potrawy przed komisją konkursową, przestrzegając zasad savoir-vivre.
Konkurs „Kobieta Przedsiębiorcza” jest eventem o charakterze etapowym. W poprzednich miesiącach, na poziomie powiatowym, przeprowadzono 20 półfinałów, podczas których nagrodzeni zostali zwycięzcy pierwszych, drugich i trzecich miejsc.